Τρίτη 28 Μαΐου 2013

...Τι θαύματα κάνει ο Θεός!



Θεός εἶσαι, ὅ,τι θέλεις κάνεις

 ΒΙΒΛΙΟ : ΄΄ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ΄΄

ΠΡ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κάποιος ιερεύς, προ του 1940, καθώς μου διηγείτο ένας εγγονός του, πήγε ένα πρωινό, πού ήταν γιορτή, στην Εκκλησία, για να λειτουργήσει. Τα καντήλια ήταν όλα σβηστά, γιατί από κάποιο σπασμένο τζάμι έμπαινε αέρας. Τα είχε σβήσει όλα, ακόμα και το ακοίμητο καντήλι. Στενοχωρήθηκε ο παππούλης, γιατί ήταν ευλαβής. Ψάχνεται για σπίρτα, δεν είχε. Κοιτάζει στο παγκάρι, κοιτάζει στα ντουλάπια, ψάχνει από δω, ψάχνει από κει, δεν βρίσκει τίποτα. Του ‘ρθαν δάκρυα στα μάτια, γιατί έπρεπε να πάει πάλι πίσω στο σπίτι. Ήταν όμως χειμώνας, έβρεχε, φυσούσε δυνατός αέρας, παγωμένος βοριάς, επικρατούσε μεγάλη κακοκαιρία… Ξαφνικά λοιπόν, γυρίζει πίσω του, κοιτάζει… το θυμιατό ήταν αναμμένο! ‘ Υπήρχαν μέσα κάρβουνα ολοκόκκινα!(Την παλαιά εποχή είχαν κάρβουνα. Τα πρόλαβα κι εγώ βέβαια. Είχαμε ένα μικρό μαγκάλι, άναβε ο καντηλανάφτης από πολύ πρωί τα κάρβουνα, κοκκίνιζαν αυτά και παίρναμε έπειτα με τη μασιά, βάζαμε στο θυμιατό και πάνω σ’ αυτό ρίχναμε το θυμίαμα.)Αφού είδε λοιπόν το θυμιατό αναμμένο και το κοίταζε με έκπληξη, έβαλε ένα χαρτάκι, το άναψε, μ’ αυτό άναψε ένα κερί και με το κερί άναψε πρώτα το ακοίμητο καντηλάκι και υστέρα όλα τ’ άλλα καντήλια. Κάθε τόσο γύριζε και κοίταζε το θυμιατό. και έλεγε:— Μπρε, μπρε, μπρε, τι θαύματα κάνει ο Θεός! Όταν θέλει, κάνει θαύματα!… τι θαύμα ήταν πάλι τούτο! Ήρθε κατόπιν ο ψάλτης, άρχισε ο Όρθρος, το θυμιατό παρέμενε ολοκόκκινο! Στην ενάτη ωδή, την «Τιμιωτέραν», το παίρνει για να θυμιάση και βλέπει μέσα από το θυμιατό να βγαίνουν ευώδεις στήλες καπνού, σαν να είχε ρίξει μέσα θυμίαμα!- Μα, εγώ, λέει, δεν έβαλα θυμίαμα! Κύριε, ελέησον! Τέλος πάντων, είπε, και, γυρνώντας προς την Αγία Τράπεζα, πρόσθεσε:- Θεός είσαι, ό,τι θέλεις κάνεις! Σε λίγο ήρθε ο εγγονός του.- Μην το πειράξεις, του λέει, καθόλου το θυμιατό. Άφησέ το έτσι, γιατί ο Θεός ό,τι θέλει κάνει, αγοράκι μου, ό,τι θέλει κάνει!…— Καλά, παππού, είπε το παιδάκι. Όσες φορές λοιπόν χρειάστηκε να θυμιατίσει από την Πρόθεση μέχρι το τέλος της Θείας Λειτουργίας, το θυμιατό ήταν ολοκόκκινο, με αναμμένα τα κάρβουνα και πάντοτε έτοιμο για θυμιάτισμα, έβγαζε από μόνο του και μπροστά στα μάτια του εγγονού θυμίαμα ευώδες! Μόλις το έπαιρνε, έβγαιναν ευωδέστατοι καπνοί μυρίων αρωμάτων, οι όποιοι απλώνονταν σε ολόκληρο τον Ναό. Όλος ο Ναός ευωδίαζε! Έκανε εντύπωση και στους χριστιανούς και, όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία, του έλεγαν:- «Ε, παπά μου, πού το βρήκες αυτό το καλό θυμίαμα; Στον εγγονό του είπε τα εξής:- Μην το πεις πουθενά, μόνο όταν πεθάνω. Θεός είναι, ό,τι θέλει κάνει. Θεός είναι, ό,τι θέλει κάνει!… Αυτά έλεγε ο παπα Γιάννης από τον Τσεσμέ… 



ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/05/blog-post_27.html#ixzz2UbSxjvFO

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες


Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι μια ανομοιογενής ομάδα διαταραχών που εκδηλώνονται με σοβαρές δυσκολίες στην εκμάθηση και χρήση του λόγου, της ανάγνωσης, της γραφής, της λογικής σκέψης και των μαθηματικών. Οι διαταραχές αυτές θεωρούνται εγγενείς στο άτομο και οφείλονται σε κάποια δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος που φαίνεται πως επηρεάζει την επεξεργασία των ερεθισμάτων και των πληροφοριών που δέχεται το παιδί από το περιβάλλον του.
Υπάρχουν τριών ειδών Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Ε.Μ.Δ.) και αυτές είναι οι εξής:
Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στην Ανάγνωση (Δυσλεξία): όπου το παιδί παρουσιάζει σημαντική απόκλιση στην αναγνωστική του ικανότητα απ’ αυτό που αναμένεται βάσει της ηλικίας του, της εκπαίδευσής του και των νοητικών του ικανοτήτων.
Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στη Γραφή και τη Γραπτή Έκφραση: όπου το παιδί παρουσιάζει σημαντική απόκλιση στην ικανότητα γραφής και γραπτής έκφρασης απ’ αυτό που αναμένεται πάλι βάσει της ηλικίας του, της εκπαίδευσής του και των νοητικών του ικανοτήτων.
Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στα Μαθηματικά: όπου το παιδί παρουσιάζει σημαντική απόκλιση στην επίδοσή του στα μαθηματικά απ’ αυτό που θα ήταν αναμενόμενο για την ηλικία του, την εκπαίδευσή του και τη νοητική του ικανότητα.
Οι παραπάνω δυσκολίες είναι δυνατό να εμφανίζονται μεμονωμένες ή να συνυπάρχουν.
Κατά κανόνα οι Ε.Μ.Δ. εντοπίζονται από τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς όταν τα παιδιά φτάνουν στο σχολείο και συχνά μάλιστα αφού πρώτα έχουν ταλαιπωρηθεί σε αρκετές βαθμίδες του. Για να τεθεί δε η διάγνωση μιας ειδικής μαθησιακής δυσκολίας το παιδί πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη β’ τάξη του δημοτικού έτσι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει εκτεθεί πρώτα σε μια συστηματική εκπαιδευτική διαδικασία και ότι του έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να αναπτύξει τις ικανότητές του.

Οι χαρακτηριστικές δυσκολίες που συναντάμε στους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες είναι οι παρακάτω:
Ανάγνωση: ο μαθητής διαβάζει ένα-ένα τα γράμματα ή συλλαβίζει. Κάνει αντικαταστάσεις, παραλείψεις ή προσθέσεις γραμμάτων / συλλαβών. Διαβάζει μόνο την αρχή ή μόνο το τέλος ή την αρχή και το τέλος μιας λέξης παραλείποντας τις μεσαίες συλλαβές. Δεν τονίζει σωστά και δεν τηρεί τα σημεία στίξης. Χάνει τη σειρά που διαβάζει μέσα σε ένα κείμενο. Συναντά δυσκολίες κατανόησης και άλλα.
Γραφή / γραπτή έκφραση: Δυσκολεύεται στο σχηματισμό των γραμμάτων και στην οργάνωση του γραπτού του στο χώρο (π.χ. γράφει πάνω ή κάτω από τη γραμμή του τετραδίου).  Αντικαθιστά κάποια γράμματα με άλλα, παραλείπει ή προσθέτει γράμματα και συλλαβές. Δεν τηρεί τις αποστάσεις μεταξύ των λέξεων. Κάνει μίξη κεφαλαίων και μικρών. Δεν τονίζει τις λέξεις και δε χρησιμοποιεί τα σημεία στίξης. Κάνει αρκετά και επανειλημμένα ορθογραφικά λάθη παρόλο που ενδέχεται να γνωρίζει ορθογραφικούς κανόνες. Έχει φτωχό λεξιλόγιο, κάνει συντακτικά λάθη και άλλα.
Μαθηματικά: Δυσκολεύεται στην κατανόηση μαθηματικών όρων και εννοιών. Δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει αριθμητικά σύμβολα και προβλήματα. Ξεχνάει κρατούμενα ή δεν παρατηρεί τα σύμβολα των πράξεων. Δυσκολεύεται να μάθει την προπαίδεια, τις ακολουθίες αριθμών, μαθηματικών βημάτων και άλλα.
Εφόσον ένας μαθητής παρουσιάζει αρκετές από τις παραπάνω δυσκολίες, τότε κρίνεται σκόπιμο να γίνει περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγησή τους από ομάδα ειδικών προκειμένου να υποστηριχθεί κατάλληλα ο μαθητής τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό του περιβάλλον.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των μαθησιακών δυσκολιών (είτε πρόκειται για ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, είτε για δυσκολίες οφειλόμενες σε άλλους παράγοντες που παρεμποδίζουν τη διαδικασία της μάθησης) έχει καθοριστική σημασία για τη ζωή του παιδιού. Και αυτό συμβαίνει αφ’ ενός επειδή παρέχει ευκαιρίες για βελτίωση της σχολικής επίδοσής του και καλλιέργεια των δεξιοτήτων του και αφ’ ετέρου γιατί προλαμβάνει ενδεχόμενα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που απορρέουν από τη σχολική αποτυχία και τη ματαίωση που βιώνει ο μαθητής.   

 Βάσω Δηράκη
Κλινική Ψυχολόγος


ΣΤ΄ ΤΑΞΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ





Ε΄ ΤΑΞΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ



Δ΄ ΤΑΞΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ



Γ΄ ΤΑΞΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ






Β΄ ΤΑΞΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ





Α΄ ΤΑΞΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ


Μαθαίνω την προπαίδεια παίζοντας!


Παιχνίδια με την προπαίδεια
Κάνε εξάσκηση την προπαίδεια παίζοντας στον υπολογιστή. Κάνε κλικ στα παρακάτω παιχνίδια:



 Πηγή: http://users.sch.gr/parantoniou/index.html

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ....

Η ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ
Γράφει ο Αρχιμ. Πορφύριος, Ηγούμενος Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας

Όταν ήμασταν παιδιά, στην δεκαετία 1960-1970, όταν περνούσε κάποιος ρασοφόρος, μας άρεσε ιδιαίτερα να τρέχουμε, και να του φιλήσουμε το χέρι.
Δεν ήταν μόνον οι συμβουλές από την οικογένεια και το κατηχητικό, ήταν και εκείνες οι ευχές που μας έδιναν οι παπούληδες, όταν φιλούσαμε το χέρι τους. Ήταν και το ήθος των τότε ιερέων μας. 
Ύστερα, φοιτητές στην Θεσσαλονίκη, στην αρχή, αντιδρούσαμε στην ωραία παλαιά μας συνήθεια. Όμως βλέπαμε και κάτι άλλο. Πήγαινες να φιλήσεις το χέρι κάποιου κληρικού, και αυτός το τραβούσε. Δήθεν από ταπείνωση, δήθεν φιλικά, δήθεν … Δήθεν ιερείς …
Αργότερα, στο Άγιον Όρος Άθω, βλέπαμε να φιλούν το χέρι του παπά οι πάντες. Φράσεις: Είσαι παπάς, δόσε μας την ευχή σου΄ παπά μου, να σου φιλήσω το χέρι, και άλλες παρόμοιες, τις άκουγες πολύ συχνά.
Άλλες φορές πάλι, τύχαινε να πας στον παπα Εφραίμ, στα Κατουνάκια, και σου φιλούσε το χέρι, και όσοι έβλεπαν ή το μάθαιναν, έλεγαν: ά, αυτός θα γίνει παπάς.
Σε κάποιον διάκο, είχε πει, εκείνος ο αρχάγγελος της αγιορειτικής ερήμου: άμα γίνεις και παπάς, θα σου φιλήσω και το χέρι. Ρώτησα, χρόνια αργότερα τον παπα Ιωσήφ, τί να σήμαινε αυτό το ρήμα του οσίου ανθρώπου του Θεού, και μας είπε: Στις περιπτώσεις αυτές, ο λόγος είναι διφορούμενος. Ή υπάρχει κώλυμμα, ή δεν θα γίνει ο διάκος παπάς. Πράγματι. Παπάς δεν έγινε ο περί ου ο λόγος. Αγνοείται η τύχη του.
Σήμερα όμως, τα πράγματα άλλαξαν, και από ότι φαίνεται, άλλαξαν πολύ.
Στις δημόσιες υπηρεσίες, ο παπάς προσφωνείται πλέον όπως και κάθε άλλος: --Τι θα θέλατε, κύριε; Μάλιστα, κύριέ μου, και άλλες παρόμοιες φράσεις. Το «πάτερ» σχεδόν εγκαταλείφτηκε.
Για χειροφίλημα, ούτε λόγος. Τι κάνετε; Πώς είστε; Και κάνουμε χειραψία.
Ο Γέροντας μάς έλεγε: Και απλός μοναχός να είσαι, θα δίνεις το χέρι σου, να το φιλήσουν οι άνθρωποι. Προσκυνούν το σχήμα σου. Μην τους αδικείς και μην του στερείς την ευλογία του Θεού.
Αλλά, γιατί, απόψε, θυμήθηκα τα χειροφιλήματα και τις προσφωνήσεις;
Γιατί βλέπω πως, και εδώ, στην Ελλάδα, πλέον, οι άνθρωποι δεν συνεχίζουν τις παραδόσεις, όσον αφορά τον ρασοφόρο. Δεν τολμώ να πω ότι δεν μας σέβονται, γιατί με ενδιαφέρει περισσότερο το κατά πόσο σέβομαι εγώ τον εαυτό μου και τον συνάνθρωπο.
Και ακόμα, έτσι που έχουμε πλέον αγωγή από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσεις το μήνυμα που θέλεις, να φέρεις τα απάνω κάτω.
Δέστε και δύο ιστορίες, για να καταλάβετε καλύτερα τι θέλω να πω, αγαπητοί.
1.Ο Γιώργος, σχεδόν τεσσάρων ετών, βλέπει τον πατέρα του να φοράει ράσο, για να βοηθήσει στο ψαλτήρι. Είναι αρχή της Σαρακοστής. Τραβάει το μανίκι της μάνας του και την λέει: Τέτοια στολή θέλω να με πάρεις για να την φορέσω. – Τι στολή, παιδί μου; Λέει η μάννα, αφού δεν βλέπει κάτι παράξενο μέσα στον ναό. - Σαν του μπαμπά. Θέλω να γίνω μπάτμαν.
Το ράσσο ο μικρός το συνδύασε με την μπέρτα του μπάτμαν.

2.Άλλος μικρός ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας στο χωριό τους, και ακούει ήχο από κουδουνάκια. Όλος περιέργεια, μπαίνει μέσα στον ναό, την στιγμή που ο αρχιερέας, κάτω από τον πολυέλεο, λόγω μεγάλης πανηγύρεως, φορούσε τον σάκο που του πρόσφεραν οι διάκονοι. Και εκεί που τον τακτοποιούσαν, τα κουδουνάκια έβγαζαν τον ήχο τους. Ο αρχιερέας ήταν πλέον ντυμένος με όλη την μεγαλοπρέπεια των αυτοκρατορικών αμφίων του.
Βλέποντας τα δρώμενα ο μικρός, κάνει στροφή και βγαίνει τρέχοντας, για να συναντήσει την μητέρα που δεν είχε ανεβεί ακόμα τα σκαλιά. – Μαμά, μαμά, τρέξτε. Μέσα εδώ είναι ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής.
Γελάτε; Μήπως, μετά από όσα γράφουμε απόψε οφείλουμε να δούμε κάπως πιο σοβαρά τέτοιες και ανάλογες καταστάσεις; Μήπως, οφείλουμε και να κλάψουμε λίγο; 
Πάντως το αντικληρικό πνεύμα συνεχώς βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς.
Άντε, μετά από τόση τηλεόραση, να πείσεις τα παιδιά ότι το ράσο και τα άμφια τα φορούν οι κληρικοί και όχι οι τηλεοπτικοί αστέρες, ηθοποιοί, καρναβάλια, μάγοι κλπ.
Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μας ελεήσει, αδερφοί μου.
ΠΗΓΗ: www.romfea.gr 

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Γιατί επιτρέπει ο Θεός το κακό στον κόσμο;

       Ένας ασκητής βλέποντας την αδικία πού υπάρχει στον κόσμο προσευχόταν στο Θεό και του ζητούσε να του αποκαλύψει το λόγο που δίκαιοι και ευλαβείς άνθρωποι δυστυχούν και βασανίζονται άδικα, ενώ άδικοι και αμαρτωλοί πλουτίζουν και αναπαύονται.
Ενώ προσευχόταν ο ασκητής να του αποκαλύψει ο Θεός το μυστήριο, άκουσε φωνή που του έλεγε:
- Μη ζητάς εκείνα που δε φτάνει ο νους σου και η δύναμη της γνώσης σου. Ούτε να ερευνάς τα απόκρυφα, γιατί τα κρίματα του Θεού είναι άβυσσος. Αλλά, επειδή ζήτησες να μάθεις, κατέβα στον κόσμο και κάθισε σ ένα μέρος και πρόσεχε αυτά που θα δεις, για να καταλάβεις από τη μικρή αυτή δοκιμή, ένα μικρό μέρος από τις κρίσεις του Θεού.
       Θα γνωρίσεις τότε άτι είναι ανεξερεύνητη και ανεξιχνίαστη η προνοητική διακυβέρνηση του Θεού για όλα.
       Ο γέροντας, όταν τ άκουσε αυτά, κατέβηκε με πολλή προσοχή στον κόσμο κι έφτασε σ ένα λιβάδι που το διέσχιζε ένας πολυσύχναστος δρόμος. Εκεί κοντά ήταν μία βρύση κι ένα γέρικο δέντρο, στην κουφάλα του οποίου μπήκε ο γέροντας και κρύφτηκε καλά.
Μετά από λίγο πέρασε ένας πλούσιος πάνω στο άλογό του. Σταμάτησε για λίγο στη βρύση, για να πιει νερό και να ξεκουραστεί.
       Αφού ξεδίψασε, έβγαλε από την τσέπη του ένα πουγκί με εκατό φλουριά και τα μετρούσε. Όταν τελείωσε το μέτρημα, θέλησε πάλι να τα βάλει στη θέση τους. Χωρίς όμως να το καταλάβει, το πουγκί έπεσε στα χόρτα. Έφαγε, ξεκουράστηκε, κοιμήθηκε και μετά καβαλίκεψε το άλογο κι έφυγε χωρίς ν αντιληφθεί τίποτα για τα φλουριά.
       Μετά από λίγο ήρθε άλλος περαστικός στη βρύση, βρήκε το πουγκί με τα φλουριά, το πήρε κι έφυγε τρέχοντας μέσ απ τα χωράφια. Πέρασε λίγη ώρα και φάνηκε άλλος περαστικός. Κουρασμένος, όπως ήταν, σταμάτησε κι αυτός στη βρύση, πήρε λίγο νεράκι, έβγαλε και λίγο ψωμάκι από ένα μαντήλι και κάθισε να φάει.
       Την ώρα, που ο φτωχός εκείνος έτρωγε, φάνηκε ο πλούσιος καβαλάρης εξαγριωμένος, με αλλοιωμένο το πρόσωπο από οργή, και όρμισε επάνω του. Με θυμό φώναζε να του δώσει τα φλουριά του. Ο φτωχός, μη έχοντας ιδέα για τα φλουριά, διαβεβαίωνε με όρκους πως δεν είδε τέτοιο πράγμα. Εκείνος όμως, όπως ήταν θυμωμένος, άρχισε να τον δέρνει και να τον χτυπά, μέχρι που τον θανάτωσε. Έψαξε μετά όλα τα ρούχα του φτωχού, δεν βρήκε τίποτα και έφυγε λυπημένος.
       Ο γέροντας εκείνος τα έβλεπε όλα αυτά μέσα απ την κουφάλα και θαύμαζε. Λυπόταν πολύ κι έκλαιγε για τον άδικο φόνο που είδε και προσευχόμενος στον Κύριο, έλεγε:
- Κύριε, τι σημαίνει αυτό το θέλημά Σου; Γνώρισε μου, Σε παρακαλώ, πώς υπομένει η αγαθότητα Σου τέτοια αδικία. Άλλος έχασε τα φλουριά, άλλος τα βρήκε κι άλλος άδικα φονεύθηκε!
       Ενώ ο γέροντας προσευχόταν με δάκρυα, κατέβηκε ο Άγγελος Κυρίου και του είπε:
- Μη λυπάσαι, γέροντα, ούτε να σου κακοφαίνεται και να νομίζεις ότι όλα αυτά γίνονται τάχα χωρίς θέλημα Θεού. Αλλά άπ αυτά πού συμβαίνουν, άλλα γίνονται κατά παραχώρηση, άλλα για παίδευση κι άλλα κατά οικονομία. Άκουσε λοιπόν:
       Αυτός που έχασε τα φλουριά είναι γείτονας εκείνου που τα βρήκε. Ο τελευταίος είχε ένα περιβόλι αξίας εκατό φλουριών. Ο πλούσιος, επειδή ήταν πλεονέκτης, τον εξανάγκασε να του το δώσει για πενήντα φλουριά. Ο φτωχός εκείνος, μη έχοντας τι να κάνει, παρακαλούσε το Θεό να κάνει την εκδίκηση.
       Γι αυτό και οικονόμησε ο Θεός και του τα έδωσε διπλά.
Εκείνος, πάλι, ο φτωχός, ο κουρασμένος, που δεν βρήκε τίποτα και φονεύτηκε άδικα, είχε κάνει μια φορά φόνο. Μετανόησε όμως ειλικρινά και σ όλη την υπόλοιπη ζωή του τα έργα του ήταν χριστιανικά και θεάρεστα. Διαρκώς παρακαλούσε το Θεό να τον συγχωρέσει για το φόνο που διέπραξε και συνήθιζε να λέει: «Θεέ μου, τέτοιο θάνατο πού έδωσα, ίδιο να μου δώσεις!». Βέβαια, ο Κύριός μας τον είχε συγχωρέσει από την πρώτη στιγμή πού εκδήλωσε τη μετάνοιά του.
       Συγκινήθηκε όμως ιδιαίτερα από το φιλότιμο του παιδιού του, το οποίο όχι μόνο φρόντιζε για την τήρηση των εντολών του, αλλά ήθελε και να πληρώσει για το παλιό του φταίξιμο. Έτσι δεν του χάλασε το χατίρι, επέτρεψε να πεθάνει με βίαιο τρόπο όπως του το είχε ζητήσει και το πήρε κοντά Του, χαρίζοντας του μάλιστα και λαμπρό στεφάνι γι αυτό του το φιλότιμο!
       Ο άλλος, τέλος, ο πλεονέκτης, που έχασε τα φλουριά κι έκανε το φόνο, θα κολαζόταν για την πλεονεξία και τη φιλαργυρία του. Το άφησε λοιπόν ο Θεός να πέσει στο αμάρτημα του φόνου για να πονέσει η ψυχή του και να έρθει σε μετάνοια. Με την αφορμή αυτή αφήνει τώρα τον κόσμο και πάει να γίνει καλόγερος!
       "Λοιπόν, πού, σε ποια περίπτωση, βλέπεις να ήταν άδικος ή σκληρός και άπονος ο Θεός; Γι αυτό στο εξής να μην πολυεξετάζεις τις κρίσεις του Θεού, γιατί Εκείνος τις κάνει δίκαια και όπως ξέρει, ενώ εσύ τις περνάς για άδικες. Γνώριζε επίσης ότι και πολλά άλλα γίνονται στον κόσμο με το θέλημα του Θεού για λόγους που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Κι έτσι το σωστό είναι να λέει ο καθένας: «Δίκαιος ει Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις σου.» (Ψαλμ. ΡΙΗ, 137).
Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης
Πηγή: Ψήγματα Ορθοδοξίας
Όπου Γης
Πηγή:  ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ istologio.org@gmail.com

Το πουκάμισο

Πώς να προσευχόμαστε - iordkaterina

Ἕνας ἅγιος στὸ Κρυφὸ Σχολειὸ




Ἀπὸ τὸ βιβλίο: Γέροντος Παϊσίου Ἁγιορείτου Λόγοι Α΄, «Μὲ πόνο καὶ ἀγάπη γιὰ τὸν σύγχρονο ἄνθρωπο».- Πάντως, Γέροντα, καὶ οἱ ἐκπαιδευτικοὶ ποὺ θέλουν νὰ κάνουν δουλειὰ δυσκολεύονται, γιατί εἶναι δεσμευμένοι.- […] Βλέπεις καὶ οἱ δάσκαλοι στὴν Μικρὰ Ἀσία, μέσα σ’ ἐκεῖνα τὰ δύσκολα χρόνια, πόσα πρόσφεραν! Γιατί δούλευαν μὲ τὴν καρδιά τους. Πονοῦσαν, εἶχαν εὐλάβεια, θυσιάζονταν. Νά, καὶ ὁ Ἅγιος Ἀρσένιος ὁ Καππαδόκης πόσο σοφὰ φερόταν στὰ Φάρασα! Εἶχε ἑτοιμάσει αἴθουσα γιὰ σχολεῖο καὶ ἀντὶ γιὰ θρανία εἶχε βάλει δέρματα ἀπὸ κατσίκες ἢ ἀπὸ πρόβατα μὲ τὸ τρίχωμά τους. Πάνω σ’ αὐτὰ γονατισμένα τὰ παιδιὰ παρακολουθοῦσαν τὰ μαθήματα. Μὲ αὐτὸν τὸν σοφὸ τρόπο δὲν ἐρέθιζε τοὺς Τούρκους, ἀκόμη καὶ ὅταν τύχαινε νὰ τὰ δοῦν, γιατί νόμιζαν ὅτι προσεύχονταν. Ὅταν πάλι ὁ Ἅγιος Ἀρσένιος ἤθελε νὰ βγάλει ἐκδρομὴ τὰ παιδιά, τὰ πήγαινε σὲ ἕνα δικό του χωράφι ποὺ ἦταν σὰν κῆπος, δῆθεν γιὰ νὰ κάνουν δουλειά, καὶ τὰ ἔλεγε: «Ἂν τυχὸν δεῖτε Τοῦρκο, νὰ κάνετε κανένα κουτσοδούλι. Κόψτε κανένα κλαρί, γιὰ νὰ νομίζει ὅτι καθαρίζετε τὸν κῆπο». Καὶ ἔτσι ἔκαναν τὰ καημένα. Γιατί, ἂν καταλάβαιναν οἱ Τοῦρκοι ὅτι τὰ πῆγε ἐκδρομή, θὰ εἶχε ἱστορίες. Κρυφὸ σχολειὸ βλέπεις! Ὅταν ἔφευγε ὁ Τοῦρκος, ἔπαιζαν πάλι τὰ παιδιά. Καὶ τὸ καλοκαίρι, στὶς διακοπές, τὰ συγκέντρωνε πάλι τὰ παιδιὰ μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, γιὰ νὰ τὰ βοηθάει, γιὰ νὰ μὴν ξεκόβονται καὶ ξεχνοῦν ὅσα τοὺς δίδασκε.- Γέροντα, γιατί ὁ Ἅγιος Ἀρσένιος ἔγραφε τὰ μαθήματα στὰ τουρκικὰ μὲ ἑλληνικὰ γράμματα;- Γιὰ νὰ ξέρουν καὶ τουρκικὰ τὰ παιδιά, ὥστε νὰ μποροῦν νὰ τὰ βγάλουν πέρα. Καὶ ἂν τυχὸν τὸν ἐπίαναν οἱ Τοῦρκοι ποὺ μάθαινε γράμματα στὰ παιδιά, καὶ νὰ ἔβλεπαν τὰ ἑλληνικὰ γράμματα, ἄκουγαν ὅτι τὰ διάβαζε τουρκικὰ καὶ δὲν ἐξαγριώνονταν. Ὅποτε τὰ παιδιὰ μάθαιναν καὶ τὰ τουρκικά, ἀλλὰ καὶ οἱ Τοῦρκοι δὲν ἐρεθίζονταν. Ὅλα ὅσα ζοῦσε ὁ Ἅγιος, τὴν ἀκρίβεια τῆς Ὀρθοδοξίας, τὴν εὐλάβεια, τὰ μετέδιδε στοὺς μαθητές του. […]Εἶναι μεγάλη ὑπόθεση ὁ σωστὸς δάσκαλος, ἰδίως στὶς μέρες μας! Τὰ παιδιὰ εἶναι ἄγραφες κασέτες · ἢ θὰ γεμίσουν βρώμικα τραγούδια ἢ βυζαντινὴ μουσική. Τὸ ἔργο τοῦ δασκάλου εἶναι ἱερό. Ἔχει μεγάλη εὐθύνη καί, ἂν προσέξει, μπορεῖ νὰ πάρει μεγάλο μισθὸ ἀπὸ τὸν Θεό. Πρέπει νὰ βροῦν τρόπο οἱ ἐκπαιδευτικοὶ νὰ περνᾶνε κάποια μηνύματα στὰ παιδιὰ γιὰ τὸν Θεὸ καὶ γιὰ τὴν Πατρίδα. Ἂς σπείρουν αὐτοὶ τὸν σπόρο, καὶ ἂς μὴν τὸν δοῦν νὰ βλαστάνει. Τίποτε δὲν πάει χαμένο· κάποια στιγμὴ θὰ πιάσει τόπο. 
- Γέροντα, γιατί ὁ Ἅγιος Ἀρσένιος ἔγραφε τὰ μαθήματα στὰ τουρκικὰ μὲ ἑλληνικὰ γράμματα;- Γιὰ νὰ ξέρουν καὶ τουρκικὰ τὰ παιδιά, ὥστε νὰ μποροῦν νὰ τὰ βγάλουν πέρα. Καὶ ἂν τυχὸν τὸν ἐπίαναν οἱ Τοῦρκοι ποὺ μάθαινε γράμματα στὰ παιδιά, καὶ νὰ ἔβλεπαν τὰ ἑλληνικὰ γράμματα, ἄκουγαν ὅτι τὰ διάβαζε τουρκικὰ καὶ δὲν ἐξαγριώνονταν. Ὅποτε τὰ παιδιὰ μάθαιναν καὶ τὰ τουρκικά, ἀλλὰ καὶ οἱ Τοῦρκοι δὲν ἐρεθίζονταν. Ὅλα ὅσα ζοῦσε ὁ Ἅγιος, τὴν ἀκρίβεια τῆς Ὀρθοδοξίας, τὴν εὐλάβεια, τὰ μετέδιδε στοὺς μαθητές του. […]Εἶναι μεγάλη ὑπόθεση ὁ σωστὸς δάσκαλος, ἰδίως στὶς μέρες μας! Τὰ παιδιὰ εἶναι ἄγραφες κασέτες · ἢ θὰ γεμίσουν βρώμικα τραγούδια ἢ βυζαντινὴ μουσική. Τὸ ἔργο τοῦ δασκάλου εἶναι ἱερό. Ἔχει μεγάλη εὐθύνη καί, ἂν προσέξει, μπορεῖ νὰ πάρει μεγάλο μισθὸ ἀπὸ τὸν Θεό. Πρέπει νὰ βροῦν τρόπο οἱ ἐκπαιδευτικοὶ νὰ περνᾶνε κάποια μηνύματα στὰ παιδιὰ γιὰ τὸν Θεὸ καὶ γιὰ τὴν Πατρίδα. Ἂς σπείρουν αὐτοὶ τὸν σπόρο, καὶ ἂς μὴν τὸν δοῦν νὰ βλαστάνει. Τίποτε δὲν πάει χαμένο· κάποια στιγμὴ θὰ πιάσει τόπο. 



ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr

Νηστεία σημαίνει πείνα για τον Θεό...



«Νηστεία σημαίνει πείνα για το Θεό».
«Μόνο αυτός που ευχαριστεί ζει αληθινά».

π. Αλέξανδρος Σμέμαν.

Όταν διψάσεις, θα ανακαλύψεις τη γεύση του νερού, που αγνοούσες λόγω της συνήθειας. Βάλε το στόμα σου στο τρεχούμενο νερό και γεύσου τις σταγόνες που σου έκαναν τη χάρη να μείνουν για να σε δροσίσουν.
Όταν πεινάσεις, θα ανακαλύψεις τη γεύση του ψωμιού, που αγνοούσες λόγω της συνήθειας. Φάε το ψωμί σου αργά και ταπεινά. Δέξου το με ευγνωμοσύνη ως δώρο και θα σου είναι πιο γλυκό κι από το μέλι. 
Με τη νηστεία που μας διατηρεί σε κατάσταση πείνας,ασκούμαστε να λαμβάνουμε την τροφή και τη ζωή ευχαριστιακά. Να τη λαμβάνουμε ως δώρο από τα χέρια του Θεού. Η νηστεία -ως πείνα και δίψα- ανοίγει άλλες προοπτικές, άγνωστες παντελώς στον κορεσμένο άνθρωπο. Το ψωμί, τα φρούτα, το νερό γίνονται ξαφνικά τόσο όμορφα…εμπνέουν τόσο σεβασμό που θέλεις να τα φιλήσεις… Τα απλά ακτινοβολούν μια αγνή ομορφιά που τα κάνει πιο ποθητά από τα πολυποίκιλα και επιτηδευμένα…
Η νηστεία, ως πείνα και δίψα, δίνει στην τροφή και τη ζωή τη γεύση της ευλογίας και της ευχαριστίας. Βλέποντας το ψωμί και το νερό ως δώρο του Θεού, ανακαλύπτεις τελικά παντού γύρω σου τα κρυμμένα Του δώρα… Έχει δίκιο ο π. Αλέξανδρος. "Μόνο αυτός που ευχαριστεί ζει αληθινά"!
Η πείνα και η δίψα της νηστείας είναι στο βάθος της πείνα και δίψα για τον Θεό. Αυτό το ζεις πραγματικά στην εσπερινή λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, όταν όλη μέρα πεινάς και διψάς τον Άρτο και τον Οίνο της Ευχαριστίας.

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η επίσκεψη του Χριστού

Το κανδηλάκι

Ἀνέκφραστη εἶναι ἡ χαρὰ καὶ ἡ δόξα


Ἀνέκφραστη εἶναι ἡ χαρὰ καὶ ἡ δόξα ποὺ περιμένουν τοὺς ἁγίους στὸν οὐρανό, γι᾿ αὐτὸ καὶ πρέπει νὰ τὶς ποθοῦμε ὁλόψυχα.

Τοῦ ἁγίου Μαξίμου

Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Περί της ανατροφής των τέκνων


Θεραπεία του αυτισμού μέσω θεάτρου από Ελληνίδα επιστήμονα!


Προσκεκλημένη αυστραλιανού πανεπιστημίου, η Ελληνίδα επιστήμονας δρ Χάρις Καρνέζη θα επισκεφθεί σε λίγους μήνες την Αυστραλία για να... διδάξει Αυστραλούς πως μπορεί το θέατρο να θεραπεύσει φάσματα αυτισμού.
Αυτό θα είναι το τρίτο της ταξίδι στην Αυστραλία όπου παρουσίασε πορίσματα μελέτης της σε διεθνές συνέδριο για τον αυτισμό που έγινε στο Σίδνεϊ, αλλά και σε ανάλογο συνέδριο στη Μελβούρνη όπου παράλληλα δίδαξε την μέθοδό της και σε εκπαιδευτικούς.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον άλλο μήνα η δρ Χάρις Καρνέζη θα παρουσιάσει τη μελέτη της με τίτλο «Κατανοώντας τον κόσμο μέσω της θεατρικής φόρμας» στο 34ο Διεθνές συνέδριο για νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές» που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη.
Στην παρουσίασή της θα αναπτύξει τη σχέση της δραματικής τέχνης με τις ανάγκες των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και θα εξηγήσει πώς το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, διαμορφώθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, συνδυάζοντας την τέχνη του θεάτρου με Γνωσιακές και Συμπεριφορικές Τεχνικές.
Η δρ Χάρις Καρνέζη, που έκανε τη διδακτορική μελέτη της στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ Κόλετζ του Δουβλίνου (Trinity College Dublin) της Ιρλανδίας, δηλώνει ότι «τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του CBD στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων, στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς, στη μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων προβληματικών συμπεριφορών».
Η δρ Καρνέζη εφάρμοσε στην Αυστραλία την πρωτοποριακή της μέθοδο (εφαρμόζεται για πρώτη φορά) και όπως λέει «συνδυάζει τις τεχνικές του δράματος με τις πιο επιτυχημένες θεραπευτικές μεθόδους για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωστική και η συμπεριφορική».
Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 2008 και είναι βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας. Έκτοτε ταξίδεψε σε Αυστραλία, Μεξικό και Αμερική, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, όπου ιδρύθηκε και το πρώτο κέντρο γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος στον κόσμο.
Η δρ Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Εκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και δημιούργησε ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται σε αυτές, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ). Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια εκτός από την Αυστραλία, Ιρλανδία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Μαθαίνω την προπαίδεια του 2 και του 3 τραγουδώντας

Η προπαίδεια του 2
Η προπαίδεια του 3

 


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ


Παιχνίδια για την αυλή


                         ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
Α Β


Αγαλματάκια τα Βασιλιά Βασιλιά!
Aγκούτς το Βεζίρης - Βασιλιάς
Αλλαγές Βελάκια τα
  Αλυσίδα η
Αμάδες οι
Αμπάριζα η
Άμπουρντα ζούμπουρντα
Άσπρος Γάλλος και προζύμ'
Αυγά τα
Αυγοδρομία
Γ Δ


Γαϊτανάκι το Δαχτυλίδι το
Γάτα (η) και το ποντίκι Δεντράκια τα
Γατούλα η Δέντρο (το) βγάζει δηλητήριο
Γουρούνα η Δράκος ο
Γουρουνίτσα η
Ε Ζ


Ελευθερία η
Ένα δύο τρία κόκκινο φως
Επίδειξη δύναμης
Εφτάπτερο το
Η Θ


Θάλασσα - στεριά
Ι Κ


Καλόγερος ο
Καμάρα η
Καρφωτό το
Καφ' Πινίρ' Γκιουζέλ
Κατάληψη στρατοπέδου
Κεράκι το
Κεραμιδάκια τα
Κιόσα τα
Κλέφτες και αστυνόμοι
Κλουτσοντενεκές ο
Κλωτσοντενεκές ο
Κόκαλο ξεκόκαλο
Κολλητό στο χώμα
Κοτρόνα η
Κορόιδο το
Κουϊνάδες οι
Κούκου τα Γιαννάκια
Κουμπανιά
Κουτσό το
Κράτη
Κρυφτό με τόξα
Κυνηγητό το
Κυνηγός ο
Λ Μ


Λέκος ο Μάγισσα, Μάγισσα τι μαγειρεύεις....
Λεμόνια τα Μακριά γαϊδούρα
Λουρί το Μαντηλάκι το (από τη Θεσσαλονίκη)
Λημέρι το Μαντηλάκι το (από τη Θάσο)
Λύκος (ο) και τα αυγά Μέλισσες οι
Μέντα μέντα
Μήλα τα
Μικρή (η) Ελένη
Μονοκόματο το
Μπαμπέτα - Νίκη
Μπιγλίκ'
Μπιζ
Μπίλιες οι (από τη Θεσσαλονίκη)
Μπίλιες οι (από τη Θάσο)
Ν Ξ


Ξαναλογίνα η
Ξελεμπανάνα - Πυραμίδα
Ξεμερμί το
O Π


Παππούς και γιαγιά
Πας πας
Πατάτες οι
Πατητό το (από τη Θεσσαλονίκη)
Πατητό το (από την Τήνο)
Πεντόβολα τα
Πετρώνω
Περνά περνά η μέλισσα
Πισωπαπούτσι το
Προσβολές οι
Πυραμίδα η
Ρ Σ


Ρολόι το Σακουλοδρομίες οι
Σαρδέλα η
Σι Μάριο
Σκατέλια τα
Σκατούλικα τα
Σκλαβάκι γραμμές (από τη Σκιάθο)
Σκλαβάκι το (από τη Θάσο)
Σπασμένο τηλέφωνο
Στρακάκια τα
Στρατιωτάκια ακούνητα
Σχοινάκι το
Τ Υ


Τζαμί το (από τα Χανιά)
Τζαμί το (από την Αλμωπία)
Τζαμί το (από το Διδυμότειχο)
Τηλεφωνάκι το
Τοιχόμηλα
Τσελντίνα
Τσιλίκι το (από τη Θεσσαλονίκη)
Τσιλίκι το (από τη Θάσο)
Τριόλι το
Τσέρκι το
Τσιγκέρ το
Τσοκαρία η
Τσουβαλοδρομίες οι
Τσούζι το
Τυφλόμυγα η (από την Κόρινθο)
Τυφλόμυγα η (από την Τήνο)
Φ Χ


Χρώμα (το) της μάγισσας (1)
Χρώμα (το) της μάγισσας (2)
Ψ Ω


Ψείρες οι
Ψηλοκούμυτο το