Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτες βοήθειες από δάγκωμα οχιάς

Δαγκώματα φιδιών
Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα δηλητηριώδες φίδι, η οχιά. Το δάγκωμα προκαλεί αμέσως ισχυρό πόνο, οίδημα και εκχύμωση στην περιοχή. Μέσα σε 15 περίπου λεπτά αρχίζει η εμφάνιση των γενικών συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, υπόταση, αρρυθμίες, ίλιγγο, σπασμούς, παραλήρημα και κώμα. Το θύμα ξαπλώνεται και απαγορεύονται οι μετακινήσεις του. Η περιοχή του τραύματος πιέζεται περιμετρικά, ώστε να απομακρυνθεί από την περιοχή η μέγιστη δυνατή ποσότητα αίματος με το εμπεριεχόμενο δηλητήριο. Η αναρρόφηση του δηλητηρίου γίνεται με το στόμα ή με κατάλληλες βεντούζες, αφού γίνουν τομές στον επιμήκη άξονα του μέλους. Στη συνέχεια πρέπει να περιοριστεί η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του δαγκώματος. Με ελαστικό επίδεσμο ή λωρίδες υφάσματος επιχειρείται η περίδεση του μέλους 3-4 δάκτυλα πάνω από σημείο του δαγκώματος. Απαγορεύεται όμως η χορήγηση οινοπνευματωδών ποτών, δεδομένου ότι το οινόπνευμα προκαλεί αγγειοδιαστολή, διευκολύνοντας τη διασπορά του δηλητηρίου. Συνίσταται η γρήγορη μεταφορά του θύματος στο νοσοκομείο.

Μάγια η μέλισσα

Η αλεπού και το λελέκι Αισώπου Μύθος

Ο λαγός και η χελώνα - ευέλικτη ζώνη


Μετά το μύθο ακολουθούν: Συζήτηση-εντυπώσεις-διδάγματα

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Κόσμος Των Φυτών - Τα φυτά

Παλιά Αναγνωστικά

Κάνε κλικ πάνω στον τίτλο για να διαβάσεις το βιβλίο.


1. ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ: 1948 Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Μαθη...μαγικά Ο χρόνος κυλά

Ατυχήματα στην ύπαιθρο

Ελληνική ιστορία στο διαδίκτυο

Μαθαίνω την ώρα!



Κάντε κλικ επάνω στην Αναλογική ώρα ή στην Ψηφιακή ώρα

Αναλογική ώρα 
Ψηφιακή ώρα

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Το σχολείο μου

Το σχολείο μου
         
     Ερωτήσεις
  1. Σε ποιο σχολείο πηγαίνεις;
  2. Πού βρίσκεται;
  3. Έχει ορόφους ή είναι ισόγειο;
  4. Έχει στέγη με κεραμίδια, αυλή με κάγκελα, βρύσες, παγκάκια και δέντρα;
  5. Πόσες αίθουσες διδασκαλίας έχει το σχολείο σου;
  6. Πώς είναι η ζωή στο σχολείο; (μαθαίνουμε,διαβάζουμε,γράφουμε,ζωγραφίζουμε,συζητάμε, συνεργαζόμαστε, παρατηρούμε, παίζουμε κ.ά.)
  7. Στα διαλείμματα τι κάνουν τα παιδιά στην αυλή του σχολείου;
  8. Γιατί αγαπάς το σχολείο σου;
  9. Τι κάνουν τα παιδιά για να έχουν το σχολείο τους όμορφο;
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί ενοχλεί η συνέχεια του ελληνισμού 


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων 

Με σχολικά βιβλία, με τετράτομες Ιστορίες των Βαλκανίων που χρηματοδοτούν διεθνείς χρηματιστές, με ψευδο-ιστορικά ντοκιμαντέρ ιδιωτικών σταθμών και με άλλους τρόπους βάλλεται κατά τα τελευταία χρόνια η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Ο στόχος όλων των επιθέσεων κατά του μαθήματος της Ιστορίας, κατά των Ορθοδόξων Θρησκευτικών και κατά των Αρχαίων Ελληνικών δεν είναι απλώς η αλλαγή παιδαγωγικού προτύπου. Είναι η αποκοπή των Ελλήνων και μάλιστα των νέων από τις ρίζες και από το παρελθόν τους. Να είναι δέντρα χωρίς ρίζα ώστε να λυγίζουν πιο εύκολα. Να μην γνωρίζουν την πραγματική τους καταγωγή, να μην μαθαίνουν για αρχαίους σοφούς, για βυζαντινά παλληκάρια, για κλεφτουριά και νεομάρτυρες, ώστε να υποδουλώνονται ευκολότερα. Και οι υποδουλώσεις δεν είναι μόνον στρατιωτικού τύπου. Έχουν άλλοτε μορφή πολιτιστική, άλλοτε οικονομική, άλλοτε θρησκευτική.
Πηγή συνοδοιπορία

Η συνέχεια του Ελληνισμού πρέπει να διατηρηθεί ως θησαυρός πολύτιμος ώστε να εξέλθουμε νικητές από τη σημερινή μάχη με την κρίση. Για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, για να σηκώσει κεφάλι ο λαός μας που υποφέρει οικονομικά, κοινωνικά, πνευματικά. Στερείται υλικών αγαθών, αλλά επιπλέον στερείται προτύπων, ιδανικών. Για να επικρατήσει η ανθρωπιά σ’ αυτόν τον τόπο χρειαζόμαστε το χριστιανικό μήνυμα της αλληλεγγύης, πρέπει να ξαναγίνουμε άνθρωποι κατά την αρχαιοελληνική έννοια. Οι άνω θρώσκοντες, αυτοί που ανεβαίνουν προς τα επάνω, που κοιτάζουν προς τον Θεό, που έχουν υψηλούς στόχους, ηθικούς και πνευματικούς. Η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού, Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Τουρκοκρατούμενος- Φραγοκρατούμενος και Νεώτερος Ελληνισμός, πρέπει να διδάσκεται σωστά σε μικρούς και μεγάλους. Μακρυά από φανατισμούς και ιδεοληψίες. Ούτε θα γίνουμε ρατσιστές και εθνικώς αλαζόνες, ούτε όμως θα υποκύψουμε στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση, στην εθνική μειονεξία, στην ηττοπάθεια.

Η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού κράτησε όρθιο το Έθνος μας σε δύσκολες στιγμές. Στη ζοφερή περίοδο της Τουρκοκρατίας η αναφορά στην Αρχαιότητα και στο Βυζάντιο (Ρωμανία) έδινε δύναμη και ελπίδα για εθνική ανάσταση. Με Αρχαία Ελληνικά, Ορθόδοξη Πίστη και ιστορική γνώση γαλουχήθηκε το Γένος στα κρυφά και φανερά σχολεία των υποδούλων. Ο Όμηρος, τα «μαθηματάρια» με επιλογή κειμένων του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, το Ψαλτήριο και η Οκτώηχος στο πρωτότυπο, αυτά και πολλά άλλα πνευματικά εφόδια στήριξαν τη Μεγάλη Ιδέα και οδήγησαν στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση.

Την Αρχαία Ελλάδα επικαλούνται οι επαναστατημένοι του 1821. Ο Αθανάσιος Διάκος σε προκήρυξή του θυμάται τον Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες, οι Μανιάτες γράφουν «εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου». Αλλά και το Βυζάντιο τους εμπνέει. Τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο θεωρεί ως βασιλέα του ο Θ. Κολοκοτρώνης, τους νόμους των «Χριστιανών ημών αυτοκρατόρων» θέτουν ως πρώτη νομοθεσία του ελευθέρου κράτους οι Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνος.

Μετά την πτώχευση του 1893, την ήττα του 1897 και την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898 η συνέχεια του Ελληνισμού αφυπνίζει συνειδήσεις και προετοιμάζει την μεγάλη εξόρμηση των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13. Ο Κωστής Παλαμάς γράφει τη «Φλογέρα του Βασιλιά» και την εκδίδει το 1910, για να παρουσιάσει αυτή την αδιάσπαστη ενότητα. Από την Αρχαιότητα και τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τον Βυζαντινό Βασίλειο Βουλγαροκτόνο, τους κλέφτες και τους αρματολούς. Ο Κων. Παπαρρηγόπουλος και ο Σπ. Ζαμπέλιος του είχαν προετοιμάσει το έδαφος.

Αυτή η Ελληνική Διάρκεια, η αδιάσπαστη πορεία του Έθνους, εμπνέει διαχρονικά και τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό, όπως σήμερα την αγωνιζόμενη Κύπρο μας. Αντιγράφω μία παράγραφο από τη σοφή Εγκύκλιο που εξέδωσε στις 15.9.2013 η Εκκλησία της Κύπρου: «Δεν αρκεί μόνο να δημιουργήσουμε μία κοινωνία ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών. Χρειαζόμαστε μία κοινωνία με ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ελληνική και ορθόδοξη». Γένοιτο!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της 17.9.2013
πηγή:http://ekdoseisxrysopigi.blogspot.gr/

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

 Μαθητές από διάφορα μέρη της γης.


bp37
s_s20_05256717 (1)
bp36
bp35
bp34
bp33
bp32
bp31
bp30
bp29
bp28
bp27
bp26
bp25
bp24
bp23
bp22
bp21
bp20
bp19
bp18
bp17
bp16
bp15
bp14
bp13
bp12
bp11
bp10
bp9
bp8
bp7
bp6
bp5
bp4
bp3
bp2
bp1
110926062430-suri-afghan-student-story-top
Μία συλλογή φωτογραφιών με μαθητές και μαθήτριες από διάφορα μέρη του κόσμου. Κάποιες φωτογραφίες είναι άκρως συγκινητικές καθώς αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά όχι μόνο στο σχολείο αλλά γενικότερα στην καθημερινή τους ζωή.
Εικόνες που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν και συγχρόνως να μας κάνουν να εκτιμήσουμε το μέγα αγαθό της ειρήνης και της ευημερίας…